Elektronické svorky

13. novembra 2013, Dušan Jarjabek, Nezaradené

Keď sa schyľovalo ku koncu 2. svetovej vojny, pripravovali fašisti pred útekom svojich vojsk na okupovaných územiach sabotážne, záškodnícke či teroristické komandá, vytvorené z ich domácich spolupracovníkov a priaznivcov. Mali neštandardnými metódami pokračovať v boji za Hitlerove ideály v situácii, keď  sa už v mierových podmienkach väčšina ľudí venovala obnove štátov a odstraňovaniu vojnových škôd. Zaslepení fanatici sa občas vynorili z lesa a bolo im úplne jedno, kto si ich túžbu po pomste za krach sna o Veľkonemeckej ríši odnesie, či miestny policajt, alebo sedliak vezúci seno, či komunistický potentát, alebo mamka siedmich detí. Zarachotili zbrane a „hrdinovia“ zmizli opäť v lese. Zostala krv, obete a nikdy nezodpovedaná otázka – prečo?

Od vojny prešli roky, ale akoby dedičstvo tých svoriek tu dnes máme v podobe „autorského zázemia“ niektorých blogov. Najmä „rodinka“ rozvíjajúca svoje aktivity pod krídlami istého u nás vydávaného denníka je mimoriadne horlivá. Zavše na reakciu ani nepotrebuje nejaký konkrétny materiál, celkom stačí že sa v niektorom článku objaví meno, na ktoré sú členovia komanda naprogramovaní. Že niet argumentov, prípadne že vlastne niet s čím polemizovať, to sú malichernosti, ktoré úderníkom neprekážajú. Veď predsa každý človek má nejaké povolanie, rodinu, priateľov – tak prečo strácať čas a nepohrať sa s týmito možnosťami. Z elektronickej tmy sa vynoria temné obrysy postáv krytých vymyslenými menami a zaraz je na svete celá séria návrhov, ako to tomuj či onomu „darebákovi“ spočítať, na ktorý strom ho vyvesiť a čo porobiť s jeho deťmi. Veď ten „chrapúň“ si dovolil čosi, čo sa NÁM nepáči – niečo si myslí, čosi konkrétne robí a to predsa my, komando v elektronickej anonymite nemôžeme dopustiť!

Je to možno príjemné, z kresla v izbičke, nevidený a nepoznaný cez monitor „zhovädiť“ niekoho, kto je naopak neanonymný a verejne známy, presadzovať radikálne riešenia, virtuálne „ručne-stručne“ ohodnotiť činnosť predstaviteľov štátu a poslať „do pekne prepytujem“ všetkých, ktorí nezdieľajú NAŠE presvedčenie.

Že to s demokraciou nemá nič spoločné? Že asymetrický dialóg verejne priznanej autority s anonymnou svorkou pripomína hru na jednu bránku kde jednej strane navyše úzkostlivo webmaster píska aj dotyk s loptou kým druhej toleruje všetko?