Založ si blog

Ak sa povie Víťazný február. ..

Február je tým mesiacom, ktorý písal nové povojnové dejiny Československa práve tým, že sa z demokratického štátu definitívne stal štát totalitný.  Povedzme si čosi o tom, čo mávame na mysli a čo si nevšímame, ak sa povie Víťazný február…

     Práve 25. február 1948 bol tým dňom, keď komunistické špičky – premiér Gottwald, odborový predák Zápotocký a minister Nosek –  predložili prezidentovi Benešovi návrh na vymenovanie novej vlády, a to „na základe požiadaviek ľudových más“, ako Gottwald  prízvukoval prezidentovi, upriamujúc reč na prebiehajúcu masovú demonštráciu „lidu“ na Václavskom námestí. Beneš, ako je všeobecne známe, prijal demisiu demokratických ministrov a vymenoval vládu, ktorú navrhli komunisti. 

     Zrodil sa Víťazný február s 25-člennou vládou, v ktorej väčšinu, 13 ministrov, mali komunisti, traja ministri boli nestraníci a zvyšok tvorili členovia nekomunistických strán. Zdalo by sa, že všetko držal v rukách Gottwald, najmä znárodňovanie priemyslu, čo isteže tiež, ale nenechajme sa unášať legendami. Gottwald nebol ten prvý a ani rozhodujúci spravodlivý, kto chcel bohatým brať a chudobným dávať. Už od roku 1940 mali komunisti v programe, ako na to! Nuž a tesne pred koncom vojny udreli. 

     5. apríla 1945 prijala Slovenská národná rada v Košiciach Program prvej vlády Národného frontu Čechov a Slovákov, známom ako Košický vládny program. Okrem toho, že Slováci sa podľa tohto programu stali samostatným národom a slovenský jazyk samostatným jazykom, vládny program ustanovil aj podmienky, za akých štát získa kontrolu – znárodní  všetok československý priemysel. A zvíťazí socializmus. Isteže, najmä táto badateľná podmienka poukazovala na moskovský rukopis, ale bolo to trochu inak. 

     Československí komunisti pred koncom vojny ešte verili, že budú môcť nerušene uplatňovať svoju politickú líniu špecifickej československej cesty k socializmu. To znamená cesty k socializmu bez revolúcie a diktatúry proletariátu. 

     Každý vie, ako to dopadlo, no faktom ostáva, že práve Košický vládny program výrazne čerpal zo spomínanej politickej línie, a to najmä v súvislosti so znárodňovaním. Začal s tým hneď po vojne už predseda vlády Fierlinger, sociálny demokrat, a po voľbách z 25. mája 1946 iniciatívne pokračoval Klement Gottwald, keďže komunisti získali v Čechách 40 percent hlasov a na Slovensku 30 percent (hoci slovenskí demokrati neuveriteľných 62 percent). 

     Tým sa aj rúca legenda, ako komunisti po Víťaznom februári znárodnili všetko. 

Bolo to trochu inak. Najmä krátko po vojne zaberalo, že sa znárodňuje majetok kolaborantov a nemeckých vlastníkov, a tak sa stalo, že sa do rúk štátu rýchlo dostal všetok energetický, hutnícky a strojársky priemysel, všetky bane, banky a poisťovne, ale aj všetky chemické, elektrotechnické a optické podniky nad 500 zamestnancov, kožiarsky priemysel s viac ako 400 zamestnancami, a napokon drevárske a stavebné podniky nad 150 zamestnancov.  

     Napokon predsa len bolo znárodnené všetko.  Už do konca roku 1949 99 percent.  

   Myšlienky Víťazného februára teda zvíťazili oveľa skôr ako 25. 2. 1948. V pozadí stál Stalin. Povieme si o tom inokedy.

Predvolebná úvaha

01.02.2020

Vie slovenský volič čo chce? Máme mesiac do volieb, do volieb ktoré určia kam naše Slovensko pôjde po 30-ročnej skúsenosti s novodobou demokraciou. Slovensko je rešpektovaným členom Európskej únie. Nezamestnanosť je na úrovni, že vzhľadom na špecifické podmienky, s ktorými Slovensko zápasí…, už nemá kam klesať! Minimálna mzda za posledných desať rokov vzrástla [...]

Prezident? Čí?

19.08.2018

Demagóg.sk nezverejnil hlášku najväčšieho sk.demagóga, pána Andreja Kisku, ktorý ako prezident podľa seba hrdinsky zvestoval svetu, že „Slovensko je mafiánsky štát“ a istý worker sa ma pýta, prečo sa práve táto hláška pána Andreja na stránke demagóga.sk neobjavila? Pravdu povediac – nepátral som po tom. Nebol dôvod. Každému totiž hneď bolo [...]

To boli časy. ..

08.02.2018

Odpovedať na otázky voličov nikdy nie je ľahké, no vždy inšpirujúce. Ako napríklad tá, či by v televízii nemala byť zakázaná reklama na alkohol a cigarety. Nuž, podľa mňa nemala. Reklamný mediálny biznis je ako každý iný biznis. Buď reklamu na alkohol a cigarety získate a s ňou aj peniaze na chod redakcie, alebo nie a ocitnete sa bez týchto peňazí. Nuž ale všetci [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 61682x
Priemerná čítanosť článkov: 3084x

Autor blogu

Kategórie