Založ si blog

Generačný rasizmus

Zvykáme si na nové pojmy ako Industry 4.0 alebo 5. civilizačný zlom, ba zvykáme si aj na to, ako sa politici tvrdo a vše aj „natvrdlo?“ kritizujú za to, že sa dopúšťame takých či onakých chýb pri uskutočňovaní isto najrevolučnejšieho hitu svetovej histórie – 4. industriálnej revolúcie, ktorá nemá trvať dlhšie ako päť či desať rokov. Teda krátko. Aj preto sa ústrednou postavou Industri 4.0 a piateho civilizačného zlomu stáva – človek. Človek s jeho životom, zručnosťami, potrebami či pohľadom na spoločnosť. Pravdaže, všetko to, ba aj oveľa väčšmi prepojené ako doteraz s kybernetikou či umelou inteligenciou, a to až v takej miere, že chvíľami veru možno a bez hanby zapochybovať aj o inteligencii vlastnej. Isteže, ako kto… Alebo presnejšie – kto by to robil? Faktom ale ostáva, že mladšia generácia, tak ako to už pri novinkách býva, áno, má v digitálnej ére navrch. Mladí sa, skrátka, s internetom historicky stotožňovali oveľa rýchlejšie ako starí, ba dnes už si s mobilom veľmi úspešne potykali aj dvojročné deti. A mnohí starší priveľmi stále nie. Niektorí moji priatelia, spisovatelia, teda chlapi v mojom veku, napísali v živote množstvo kníh na počítači, ale zaplatiť účet cez internet nevedia – neriešia to. Rovnako ako to nerieši vari väčšina seniorov. Tak ako neriešia ani úspešné dokončenie digitalizácie spoločnosti – nechávajú to na mladých, svoje si v živote už opracovali. Ibaže vzniká tým neprijateľný fenomén – generačný rasizmus! Mnohý mladý človek sa na seniora nezvládajúceho internet pozerajú pohŕdavo ako na dinosaura, ktorý sem, do digitálnej spoločnosti – nepatrí. Áno, nepatrí, a predsa vzniká generačný rasizmus, ktorý by žiadna slušná spoločnosť nemala ignorovať. Ibaže nielen ignoruje, ale aj podporuje všade tam, kde seniorov trestá. Napríklad na pošte. Zväčša tu iba seniori platia účty pri okienku a ešte za to platia poplatky. Štát, pretože Slovenská pošta nie je súkromný podnik, ako napríklad komerčná banka, ich vlastne trestá tým najsurovejším spôsobom – oberá ich o časť skromného dôchodku, o peniaze, a to za službu, ktorá by mala byť zadarmo. Ale nie je to tak, čo ja vnímam ako – generačný rasizmus. Zbavme sa ho skôr, ako bude neskoro. Industry 4.0 má ambíciu ochraňovať človeka pred všetkými rizikovými fenoménmi, a teda aj pred generačným rasizmom. Myslime na to!

Predvolebná úvaha

01.02.2020

Vie slovenský volič čo chce? Máme mesiac do volieb, do volieb ktoré určia kam naše Slovensko pôjde po 30-ročnej skúsenosti s novodobou demokraciou. Slovensko je rešpektovaným členom Európskej únie. Nezamestnanosť je na úrovni, že vzhľadom na špecifické podmienky, s ktorými Slovensko zápasí…, už nemá kam klesať! Minimálna mzda za posledných desať rokov vzrástla [...]

Prezident? Čí?

19.08.2018

Demagóg.sk nezverejnil hlášku najväčšieho sk.demagóga, pána Andreja Kisku, ktorý ako prezident podľa seba hrdinsky zvestoval svetu, že „Slovensko je mafiánsky štát“ a istý worker sa ma pýta, prečo sa práve táto hláška pána Andreja na stránke demagóga.sk neobjavila? Pravdu povediac – nepátral som po tom. Nebol dôvod. Každému totiž hneď bolo [...]

Ak sa povie Víťazný február. ..

24.02.2018

Február je tým mesiacom, ktorý písal nové povojnové dejiny Československa práve tým, že sa z demokratického štátu definitívne stal štát totalitný. Povedzme si čosi o tom, čo mávame na mysli a čo si nevšímame, ak sa povie Víťazný február… Práve 25. február 1948 bol tým dňom, keď komunistické špičky – premiér Gottwald, odborový [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 61712x
Priemerná čítanosť článkov: 3086x

Autor blogu

Kategórie