Založ si blog

Elektronické svorky

Keď sa schyľovalo ku koncu 2. svetovej vojny, pripravovali fašisti pred útekom svojich vojsk na okupovaných územiach sabotážne, záškodnícke či teroristické komandá, vytvorené z ich domácich spolupracovníkov a priaznivcov. Mali neštandardnými metódami pokračovať v boji za Hitlerove ideály v situácii, keď  sa už v mierových podmienkach väčšina ľudí venovala obnove štátov a odstraňovaniu vojnových škôd. Zaslepení fanatici sa občas vynorili z lesa a bolo im úplne jedno, kto si ich túžbu po pomste za krach sna o Veľkonemeckej ríši odnesie, či miestny policajt, alebo sedliak vezúci seno, či komunistický potentát, alebo mamka siedmich detí. Zarachotili zbrane a „hrdinovia“ zmizli opäť v lese. Zostala krv, obete a nikdy nezodpovedaná otázka – prečo?

Od vojny prešli roky, ale akoby dedičstvo tých svoriek tu dnes máme v podobe „autorského zázemia“ niektorých blogov. Najmä „rodinka“ rozvíjajúca svoje aktivity pod krídlami istého u nás vydávaného denníka je mimoriadne horlivá. Zavše na reakciu ani nepotrebuje nejaký konkrétny materiál, celkom stačí že sa v niektorom článku objaví meno, na ktoré sú členovia komanda naprogramovaní. Že niet argumentov, prípadne že vlastne niet s čím polemizovať, to sú malichernosti, ktoré úderníkom neprekážajú. Veď predsa každý človek má nejaké povolanie, rodinu, priateľov – tak prečo strácať čas a nepohrať sa s týmito možnosťami. Z elektronickej tmy sa vynoria temné obrysy postáv krytých vymyslenými menami a zaraz je na svete celá séria návrhov, ako to tomuj či onomu „darebákovi“ spočítať, na ktorý strom ho vyvesiť a čo porobiť s jeho deťmi. Veď ten „chrapúň“ si dovolil čosi, čo sa NÁM nepáči – niečo si myslí, čosi konkrétne robí a to predsa my, komando v elektronickej anonymite nemôžeme dopustiť!

Je to možno príjemné, z kresla v izbičke, nevidený a nepoznaný cez monitor „zhovädiť“ niekoho, kto je naopak neanonymný a verejne známy, presadzovať radikálne riešenia, virtuálne „ručne-stručne“ ohodnotiť činnosť predstaviteľov štátu a poslať „do pekne prepytujem“ všetkých, ktorí nezdieľajú NAŠE presvedčenie.

Že to s demokraciou nemá nič spoločné? Že asymetrický dialóg verejne priznanej autority s anonymnou svorkou pripomína hru na jednu bránku kde jednej strane navyše úzkostlivo webmaster píska aj dotyk s loptou kým druhej toleruje všetko?

 

 

Predvolebná úvaha

01.02.2020

Vie slovenský volič čo chce? Máme mesiac do volieb, do volieb ktoré určia kam naše Slovensko pôjde po 30-ročnej skúsenosti s novodobou demokraciou. Slovensko je rešpektovaným členom Európskej únie. Nezamestnanosť je na úrovni, že vzhľadom na špecifické podmienky, s ktorými Slovensko zápasí…, už nemá kam klesať! Minimálna mzda za posledných desať rokov vzrástla [...]

Prezident? Čí?

19.08.2018

Demagóg.sk nezverejnil hlášku najväčšieho sk.demagóga, pána Andreja Kisku, ktorý ako prezident podľa seba hrdinsky zvestoval svetu, že „Slovensko je mafiánsky štát“ a istý worker sa ma pýta, prečo sa práve táto hláška pána Andreja na stránke demagóga.sk neobjavila? Pravdu povediac – nepátral som po tom. Nebol dôvod. Každému totiž hneď bolo [...]

Ak sa povie Víťazný február. ..

24.02.2018

Február je tým mesiacom, ktorý písal nové povojnové dejiny Československa práve tým, že sa z demokratického štátu definitívne stal štát totalitný. Povedzme si čosi o tom, čo mávame na mysli a čo si nevšímame, ak sa povie Víťazný február… Práve 25. február 1948 bol tým dňom, keď komunistické špičky – premiér Gottwald, odborový [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 61710x
Priemerná čítanosť článkov: 3086x

Autor blogu

Kategórie